Καλωσορίσατε στις Πλειάδες

Οι Πλειάδες ήταν μυθολογικές νύμφες, κόρες του Άτλαντα και της Πλειώνης, αδελφές και εγγονές του Ωκεανού.

Pleiades photo

Οι αρχαίοι Έλληνες αναφέρουν ότι υπήρχαν επτά Πλειάδες: Αλκυόνη, Ηλέκτρα, Κελαινώ, Μαία (μητέρα του Ερμή ο οποίος ήταν ο αγγελιοφόρος των θεών), Μερόπη, Στερόπη, και Ταϋγέτη.
Ο κυνηγός γίγαντας, Ορίωνας, κυνήγησε τις νύμφες και τη μητέρα τους μέσα από βουνά και δάση. Εξαντλημένες από το κυνήγι έκαναν έκκληση στους Θεούς για να τους δείξουνε έλεος. Ο Δίας άκουσε την έκκληση τους και, μετατρέποντας τες σε αστέρια, τις τοποθέτησε στον ουρανό. Έκανε το ίδιο και στον Ορίωνα έτσι, ακόμη και στον ουρανό ο κυνηγός εξακολουθεί να προσπαθεί να φτάσει τα θύματα του - αλλά αφού τα άστρα Πλειάδες δύουν πολύ νωρίς, πάντα ξεφεύγουν την οργή του Ορίωνα.
Σήμερα δίνουμε το όνομα Πλειάδες σε μια ομάδα αστέρων που βρίσκονται κοντά στον αστερισμό του Ταύρου, η οποία αποτελείται από 3.259 αστέρια. Με γυμνό μάτι μπορούμε να δούμε μόνο 6 ή 7. Τα αστέρια των Πλειάδων είναι όλα νάνοι: το φωτεινότερα είναι η Αλκυόνη, η Μερόπη, η Ηλέκτρα και η Μαία. Εκτιμάται ότι η απόσταση μεταξύ της Γης και του συστήματος των Πλειάδων είναι 500 έτη φωτός.

Από τη θέση των Πλειάδων στον ουρανό, οι βοσκοί και οι αγρότες μπορούν να υπολογίσουν το χρόνο. Η εμφάνισή τους σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού, καθώς γίνονται ορατές κοντά στην ημέρα της γιορτής του Αγίου Κωνσταντίνου (21 Μαΐου). Η εξαφάνισή τους σηματοδοτεί την αρχή του χειμώνα, κοντά στην ημέρα της γιορτής του Αγίου Φιλίππου (14 Νοεμβρίου).


Pleiades Hotel © 2011 | site hosted and developed by hellaswebdesign.gr
EOT Μ.Η.Τ.Ε 0756K112K0231700